Aiemmin Briteissä oon käynyt vain kahen viikon kielikurssilla Cambridgessä ja sen aikana päiväretkellä Lontoossa, sekä Lauran & Jennin kaa tyttöreissulla Lontoossa, ja vielä kerran siellä Lontosesessa Ameriikan reissun päätteeks... Lisäksi eräs Pyhän Patrikin päivä (ja sitä ympäröivät päivät) tuli vietettyä Irlannissa... Eli Skotlanti oli vielä valloittamatta, mutta nyt sekin on nähty. Se on siis niiiiin nähty... NO EI VAAN - haluan takasin joku päivä, oli hienoo! :D

Perinteeksi muodostunut pääsiäisreissu (eka kerta: Pietari; viime vuosi: Berliini; tänä vuonna: Edinburgh; ensi vuosi multa jää Seelannin takia välistä; sitten: Tanskaan ollaan puhuttu menevämme..) suuntautui tuonne Skottien pääkaupunkiin :D Kävimme myös vikana kokonaisena päivänä eli maanantaina shoppailureissulla Glasgowissa.

Torstaina oltiin perillä jo puolenpäivän jälkeen, eli päästiin heti etsiskelemään ruokapaikkaa ja tutustumaan kävellen kaupunkiin. Päätin tällä kertaa kertoa matkastamme keskittyen kohteisiin ja tekemisiin, ei niinkään siihen, mitä teimme ekana päivänä, tokana päivänä ym... :) Eli listaus tässä:

___________________________________________________________________________________

1 Edinburgh Castle

2 Harry Potter -kierros

3 Kummituskierros

4 Muut turistikohteet ja kaupungin yleisilme, katuesitykset

5 Pubit ja illanvietot: erityisesti The Beehive Comedy Club

6 Shoppailu

7 Glasgowin reissu

_____________________________________________________________________________________

1 EDINBURGH CASTLE

Linna oli komia :) Me ku kuljettiin kaupunkia ympäri ja ämpäri, niin linna kyllä nähtiin joka ikinen päivä! Upea vanha kivilinna istui jyrkähkön kallion päällä, ja sen takana levisi alaspäin vihreät nurmet... yritin tässä olla runollinen, liekö onnistui... Jonotus oli pitkä, mentiin pääsiäisviikonlopun lauantaina joten väkeä oli mukavasti. Liput makso myös aika paljon, mutta kun kerta sisään haluttiin ni ihan sama! Meinattiin eka mennä pitkäperjantaina tsekkaamaan linna, mutta Suvi onneks bongas esitteestä että tykinlaukaus klo yhdeltä, joka pamahtaa joka päivä paitsi sunnuntaisin, ei myöskään pamahtaisi juuri tuolloin pitkäperjantaina (kuten ei myöskään joulupäivänä) - joten siirrettiin linnan kiertely lauantaille :)

Vaikka tuntu että missataan tykinlaukaus, koska jonossa piti seisoa niin karsean pitkään, niin juuri ehdittiin jonkinlaisille katselupaikoille ennen kuin tykki laukaistiin. PAM. Se oli siinä, ja väki hajaantui... ;D Mutta oli kiva alotus linnakierrokselle.

Itse rakennuskompleksi oli mielenkiintoinen, mutta matkaajan kannattaa pukeutua lämpimästi, sillä kivitaloissa (varsinkin niissä maanalaisissa selleissä ym.) on aika vilposta. Linnan esittely on keskittynyt enimmäkseen sotilastaustaan, mutta oli siellä tosiaan "sisustettu" sellejä ja muita. Päästiin näkemään tietenkin myös The Honours of Scotland, eli 1400-1500-luvuilta peräsin olevat kuninkaallisten kruunu, valtikka, ym. kimaltelevaa ja kallista :D Tuonne piti hieman jonottaa, mutta muut paikat olivat vain "kävele sisään" -tyylisesti organisoitu :) Suosittelen kulkemaan jokasessa paikassa linnassa. Me Suvin kaa käytiin vikana läpi uudempaa sotilaallista puvustusta, aseistusta ym. esittelevä museo linnan alueella, mutta siinä vaiheessa vaan vilkaistiin näytillä olevia esineitä ja käveltiin paikan läpi aika reippain ottein, sillä väsymys oli jo iso sekä nälkä aikamoinen :P

Joka tapauksessa, linnaa suosittelen lämpimästi Edinburghissa käyville - näkymätkin sieltä ovat kivat :D

Meikä ison tykin edessä...jeah...

Iltanäkymiä :)

____________________________________________________________________________________

2 Harry Potter -kierros

Suvi kävi juttelemas miesjoukolle pubissa ku Saila nörtteili muovinen taikasauva kädessä kaupungilla... ;D

Eli ilmanen kierros (jonka lopuks opas pyysi jos osallistujat haluis ystävällisesti lahjoittaa muutamia puntia hänen vaivoistaan..), joka järjestettiin ainakin tuolloin vain lauantaisin, oli aika ex tempore -päätös mulle - mut pitihän se kokea kun lauantai-ilta oli vapaana suuremmista suunnitelmista! Meidän ryhmän (ehkä 20-30 henkilöä, nuorista tytöistä kokonaiseen perheryhmään) opas oli aika hienosti sellasta "aristokraattista", "hughgrant"-englantia (joka on vaan niin hienon kuuloista, sitä paitsi myös helposti ymmärrettävää) lausuva nuori mies. Sillä oli musta viitta ja tarjosi meille kaikille tosiaan taikasauvat, jotka auttaisivat meitä ylittämään katuja: niillä piti osoittaa liikennevaloihin ja lausua taikasanat (siinä taisi olla sana "lumos" mukana, jos oikein muistan...).

J.K. Rowlinghan asui Edissä kirjoittaessaan Potterit, ja opas veikin meitä tälle kirjailijalle tärkeisiin paikkoihin. Ihan meidän hostellin lähellä olevalta hautausmaalta löytyi vaikka kuinka monen kirjoissa esiintyvän hahmon nimet (joskin me nähtiin niistä vain kahdet, mutta myöhemmin kuulin että siellä on enemmänkin) - esim. Riddlet ja McGonagall ;) Opas näytti meille lisäksi kaks kahvilaa (tai toisen paikalla on jo uusi firma) joissa Rowling kirjoitti kirjojaan. Me Suvin kanssa oltiinkin käyty jo siellä The Elephant Housessa aamiaisella! Opas kerto, että vaikka paikka mainostaa itteään "Potterin syntymäpaikkana", niin eka kirjoista oli jo itse asiassa kustantamossa ennen kuin koko kahvila avautui. Mutta juu, Rowling kyllä vietti siellä (ja muissakin kahviloissa) sitten aikaa kirjoittaen paria seuraavaa teostaan.

Mutta sitten tapahtu tosi harmittava kömmähdys, eli ku jäätiin noin kymmenen hengen porukalla vielä kuvaamaan Rowlingin Hollywood-tyyliin sementtiin painettuja kädenjälkiä kaupungilla, niin loppuryhmä oli jo ehtinyt kadota paikalta!! Eeh... Siellä, turistien ja paikallisten täyttämällä pääkadulla sit seisottiin taikasauvat kädessä, hämmentyneinä ja ihmeissämme X) Ooteltiin jonku aikaa että opas olis hakenu meidät, mut lopulta ryhmäläiset alko hajaantuu. Yhden amerikkalaistytön kanssa päätettiin palata sinne, mistä kierros oli alkanukin, ja siellähän se loppuryhmä taas olikin! Opas onneks selitti meille pikaisesti että missä olivat vielä käyneet, ja kokemus eksymisreissusta huolimatta oli ihan hyvä :) Monet asiat tiesinkin, mutta oli siellä uuttakin, ja samalla näki taas vähän lisää kaupungista.

Meidän opas hautuumaalla... sori tärähdys, yritin ottaa tämän kuvan salaisesti ja vauhdissa ^^

Tämä kuva otettiin Suvin avustuksella seuraavana päivänä... :)

The Elephant Houseen oli koko ajan jono, mutta ku ootteli kärsivällisesti niin pääs tilaamaan ja lopulta ohjattiin pöytään.. Me onneks päästiin sinne takatilaan syömään aamiaista. Sieltä oli ihan kivat näkymät ulkomaailmaan ja muutenki vinkee tunnelma - ja siellä takahuoneessa se Rowling Potteria kirjoitteli :) Vessaan oli muutkin kirjoitellu, lähinnä terveisiä ja kiitoksia kirjailijalle ja sen hahmoille :D
____________________________________________________________________________

3 Kummituskierros

Edinburghin linnan lisäksi me oltiin jo Suomessa päätetty, että kummituskierrokselle olis päästävä! Ajateltiin eka, että mennään sellaiselle kuin The Real Mary King's Close, jota oli kehuttu paljon, mutta kuitenkin yhen hostellilla työskennelleen aussitytön ehdotuksesta mentiin City of the Dead -yhtiön Double Dead -kierrokselle ;D Ja näitä kummituskierroksia tuntu olevan joka kadunkulmassa (ainaki iltasin), ja niitäkin tarjottiin "ilmaisina kierroksina" (eli vapaaehtoinen maksu kierroksen lopussa), mutta me haluttiin varmasti pelottava niin ei haitannut vähän maksaa siitä :)

Oppaana meillä oli pitkään mustaan nahkatakkiin pukeutunut, hieman kumarassa kulkeva ja aina välillä jäseniään nykivä mies, joka kertoi olevansa murhaaja... Ryhmä oli suuri, sellainen 55 henkeä, joten oppaalla oli työ ryhmän hiljaisena pitämisessä (me suomalaiset oltiin kyllä hyvinkin kuuliaisesti hiljaa...). Double Dead -kierros alkoi keskustasta, jossa iltakymmenen jälkeinen pimeys ja äskettäin loppuneen sadekuuron takia peilipinnoiksi muuttuneet kadut loivat tunnelmaa... Taisin ehkä koko kierroksen ajan pitää Suvia kädestä - mua pelotti! X)

En halua liikaa paljastaa kierroksen sisältöä, koska jos lukijani joskus itse menevät sinne, niin tuleepa asiat yllätyksenä.. Mutta Double-kierroksella ensin tutustuttiin rautatiesillan alaisiin kammioihin, joissa köyhät ja hyljeksityt olivat asuneet ... ja kuolleet... Ja sitten mentiin Potter-kierroksella tutuksi tulleelle hautausmaalle, jossa oli havaittu voimakkaita poltergeistisia ilmiöitä, ja jossa oikeesti piti aatella että "ei tää oo totta, nää on vaan suggestiolla leikkiviä juttuja, en oikeesti usko henkiin..." Ou jeah, oli hyvä kierros!! ;D

Ei valitettavasti sitten päästy enää sille Mary King's Close -kierrokselle matkan aikana, koska kahtena seuraavana iltana se oli jo loppuunmyyty.. Mutta jotain pitää jättää myös ensi kertaan, eikös? ;P

______________________________________________________________________________

4 Muut turistikohteet ja kaupungin yleisilme, katuesitykset

Tästä aiheesta voisi pälpättää kamalasti, mutta yritän pitää jutun lyhyenä :)

Kaupunki on yllättävän pieni - tai ainakin kompakti - kaikkialle pääsee kävelemällä. Esim. Suvin kanssa yhtenä iltana huomattiin, niin kuninkaallisten asuinsija Edissä, Holyroodhouse, näytti kartalla olevan aikamoisen kaukana siitä ydinkeskustasta missä pyörittiin, mutta kun silloin illalla oli aikaa, niin lähettiin vaan käppäilemään yhteen suuntaan pääkatua ja kattelemaan että millaista siellä on - ja yhtäkkiä Holyroodhouse olikin jo edessä! :D Oli hieno käydä kattomassa sekin, vaikkakin vain ulkopuolelta, ja bongattiin sen vierestä upean tuntuinen kävelyreitti korkealle kallion (minivuoren?) päälle, jonne voisi silloin ensi visiitillä kiivetäkin :)

Edi on täynnä ihania pieniä ja mutkaisia kadunpätkiä, ja niiltä usein pääsee toiselle kadulle, ei pelkästään kulkemalla katujen risteyskohtaan, vaan talojen välissä menevien kapeiden portaiden ja kujien avulla. The Royal Mile, jonka toisessa päädyssä on linna ja toisessa tuo Holyroodhouse, on hieno vanha katu täynnä ruoka-, juoma- ja ostospaikkoja. Me bongattiin muutamana päivänä katuesiintyjiä sillä kadulla: sama paikka, esiintyjät vain vaihtuivat, mutta esitykset olivat samanlaisia: miekannielemistä, tulennielemistä, "naulatyynyn" kanssa esiintymistä... Jos huomaatte Edissä kulkiessanne tälläisen esiintyjän, kannattaa liittyä yleisörinkiin, koska meillä oli ainakin hauskaa - se meidän seuraama esiintyjä oli kunnon showmies, ja ihan hyvin mielin annettiin tästäkin "ilmaisesta esiintymisestä" se pari puntaa. :)

Edissä on myös kauniita puistoja, joskin pääsiäisen aikoihin ne eivät vielä kovin vehreitä olleet - ruoho oli jo vihreää ja tulppaaneja kasvoi aivan kaikkialla, mutta puissa vasta alkoi kukinnat ja lehdet kasvaa...

Tuollainen kyltti erään pubin ulkoseinässä... :) niitä  myytiin jossain turistikaupassakin.

Niin ja ainoa museo missä käytiin reissun aikana oli taidemuseo, josta ainaki minä tykkäsin kovasti :D Museot vaikutti olevan suurilta osin ilmaisia, eli sinne vaan jos se kiinnostaa! Matkaseurani ei ollut museoihmisiä niin päätettiin sitten vaan keskittyä muuten kaupungista nauttimiseen :) ...mistä pääsemmekin esimerkiksi seuraavaan...

______________________________________________________________________________________

5 Pubit, lounaat/illalliset ja illanvietot: erityisesti The Beehive Comedy Club

Pubeissa oli ihan hyvää ruokaa, eikä ollut mitään kallistakaan. Maistoin aivan vikana iltana viskiä, oli aika herkkua :D vaikken mitään viskeistä noin yleisesti ymmärräkään ja varmaan niistä enemmän tietävät olis että "mutta sehän on jotain halpaa litkua!", mutta halusin tosiaan viskikokemuksen, edes sen yhden ainoan, koska viski tulee muuten vastaan joka kadunkulmassa Edissä! ;D

Olut oli hyvää myös :) Käytiin kahtena iltana bilettämässä, ja molemmissa meillä oli seuraa. Ekana iltana eli perjantaina The Beehivestä (josta kerron kohta enemmän) saatiin seuraksi kaksi australialaista sotilasta sekä heidän myös samassa paikassa tapaamansa skottimies, joka ei ollut Edistä vaan jostain lähistöltä... Naureskeltiin aussien kanssa että eivät hekään saaneet skotin puheesta mitään selvää - mä alotin keskustelun sen kanssa, sain selvää ekasta lauseesta, mutta sitten jossain vaiheessa oli pakko keskeyttää ja sanoa että sori, mut mä en ny ihan oikeesti ymmärrä että mitä sä puhut!! XD miten kellään voi olla sellanen aksentti?! ...no juu, luulen että television ja leffojen suomenkieliset tekstitykset on osittain haitannu siihen, ettei aina ymmärrä, koska jos joutuis koko aika vaan kuuntelemaan, ilman että voi turvautua tarvittaessa tekstityksiin, niin ehkä sitä oppis? ...oh well, hauskaa oli kuitenkin! ;D Miekkoset vei meitin pubiin ja sitten baariin, jossa tuli meidän pöytään hetkeksi juttelemaan aivan mahdottoman herttainen pari, eli aikuinen mies ja valkopäinen isänsä - poika tuli sanomaan että isänsä haluaisi tietää että mistä ovat nämä tytöt joilla on näin kaunis nauru...tai jotain siihen tyyliin... mutta eikö olekin ihanaa?! XD ...Ei sitä suomalaiset miehet baarissa noin käyttäydy (eikä varmaan lähtisi eläkkeellä olevansa isänsä kanssa sinne baariin alunperinkään)...

Lauantai-iltana käytiin hostellissa tapaamiemme aussi-tytön ja tämän aussi-poikaystävän, sekä Manchesteristä kotosin olevan pojan ja irkkupojan kanssa ihan clubilla, mutta siellä oli oikeestaan aika kauheeta musaa vaan... Mä lähin tämän porukan kanssa vielä snägärille, mutta sitten pitikin mennä jo petiin, että jaksaisi seuraavana aamuna lähteä kiertelemään taas kaupunkia :)

Sen kai haluan sanoa, että jos on avoimin mielin ja oikeassa paikassa oikeaan aikaan, pääsee tutustumaan aivan mahtaviin, ystävällisiin ihmisiin, ja kokemaan heidän kanssaan uusia asioita (esim. ehkä maailman parasta snägäriruokaa!). Hostellissa on hyvä olla baari ja baarissa on hyvä istua ja baarituttujen kanssa on hyvä jatkaa iltaa eteenpäin :D

Mutta nyt: The Beehive Comedy Club Grassmarketilla, eli jos menet Ediin ni käypä tuolla Grassmarketilla, siellä ympäristössä on hyviä pubeja (ruokaa ja illanviettoa) sekä tuo Beehive, jota suosittelen satasella! :D En oo koskaan ennen käyny stand up -keikalla, ja ku Grassmarketilla ruokapaikkaa ekana päivänä ettiessämme bongattiin toi (pe ja la stand uppia, myös alkuviikosta sellaisia jotka testaa taitojaan), niin päätettiin että mennään sinne perjantaina (oli hieman halvempi pe kuin la).

Meitä oli tosi pieni ryhmä kattomassa esityksiä, ja "kuuluttaja", joka siis esitteli koomikot, kyseli kaikilta yleisön jäseniltä että mistä tulette, mitä teette, mitä ootte pitäny Edistä ym. En tiennykä että oltais niin mukana keikalla sekä myöhemmin koomikoiden vitseissä, mutta ei haitannu (ois ehkä tullu mietittyy sinne menoo kahesti jos oisin tienny että siel pitää suunsa aukaista, koska en yleensä tykkää olla esillä, että oli hyvä ettei tiennyt!) - mut kuuluttaja oli kiltti ja kaikkien kanssa jutteli samallalailla, joten ei ollu yhtään silmätikku-olo :P Koomikoita tais olla kolme tai neljä, ja kaikki oli hauskoja omalla tavallaan! :D Tosiaan Suomesta, Helsingistä ja suomalaisista tuli vitsejä kaikilta, ja muutenki ilta oli niiiiiin hieno kokemus ettäh!! Nyt ehkä pilasin stand upin iteltäni ku alotin heti tollasella mahtavalla kokemuksella, voiko Suomessa enää sitä kukaan peitota?... ;)


________________________________________________________________________________

6 Shoppailu

Me shoppailtiin ja paljon! :D Princes Street on piiiitkä katu, jonka varrella on juurikin niitä kauniita puistoja (joiden takana siintää linna), sekä monumentteja ja muita. Princes Street on myös shoppailukatu, jonka varrella on Primark, johon tutustuin Lontoossa Lauran ja Jennin avulla, ja johon tutustutin nyt Suvin! Eli jos ette ole Primarkista kuulleet, niin sanotaanko että se on iso ketju joka luultavasti valmistaa vaatteensa jossain Intian hikipajassa, koska ne on niin halpoja - ja Edissä Primarkissa tais olla kolme-neljä kerrosta, ja tosiaan käytiin siellä kaks kertaa ja ostettiin molemmilla kerroilla tuotteita. Kolmas kerta (myös tuli ostettua vaatteita silloin) oli Glasgowin Primarkissa! ;D

Tuon kadun lisäksi oli parit ostarit joilla käytiin shoppailemassa... Mun tavoite tälle reissulle oli löytää El Naturalistan kengät, jos niitä ois Skoteista saanu hieman halvemmalla ku Suomesta (tuota merkkiä siis suositteli fysioterapeutti), mutta löydettiin vain yksi kauppa mikä niitä myi, ja sielläkään ei ollut kokoja kuin rumissa malleissa X) Ostin sit loppujen lopuks Suomesta reissun jälkeen ElNatut :P

Jos haluaa lisää shoppailuvinkkejä ni saapi kysyä :) Oli muute tosi mielenkiintosta katella tuolla sitä muotia :) Suomessa en ollu (varsinka siinä rahatilanteessa missä joutu jo peruuttamaan reissuja Lahteen/Hesaan) piiiitkään aikaan edes käyny vaatekaupoissa, ni kuosit, värit ja mallit kieltämättä yllätti!

Eräässä Stockmann-tyylisessä tavaratalossa oli ihan kiva leluosasto... :)
________________________________________________________________________________

7 Glasgow

Hmm, tämä oli ehkä hieman merkillinen visiitti... Vikana kokonaisena matkapäivänä eli maanantaina lähettiin aikaisin aamusta Glasgowiin. Pääajatus oli shoppailla siellä(kin), koska oltiin luettu ja kuultu että siellä on mukavasti kauppoja. Bussimatkan jälkeen saavuttiin aamuisen tyhjään kaupunkiin, ja alettiin kävellä ostoskatua pitkin - löydettiin heti se Primark, muuten ;D Mutta sitten vähän eksyttiin (tai kuten myöhemmin todettiin, lähettiin vaan katua väärään suuntaan, poispäin keskustasta), ja löydettiin ittemme "mielenkiintoiselta" alueelta - jotain vanhaa ja isoa ja upeeta, jota luultiin isoks kirkoks, mut se olikin joku bisnestalo jossa oli paljon liiketilaa vuokrattavana...ja sitten rähjäinen moottoritieliittymän tapainen paikka, jossa ylitettiin siltoja ja muuta omituista... Kunnes sitten taas löydettiin tiemme sinne minne pitikin, eli ostoskaduille! ;P

Olihan siellä kauppoja, mutta ei me taidettu muuta löytää kuin ne Primark-vaatteet... Loppujen lopuks väkee oli niiiin sairaasti että oli pakko häipyä - väsytti, oli ehkä myös vähän ruokakooma, väkeä oli liikaa, ja halus vaan bussiin istumaan (ja nukkumaan)... ;)

Joten en oikeen tiiä mitä aattelis Glasgowista... Onks siel jotain muuta ku shoppailua? Me ei ainaka muuta oikein huomattu... Oli siel yks iso tori missä oli paljon patsaita, ja ympäröivät talot oli ihan hienoja ja vanhoja, mut silti... Ehkä me sit missattiin jotain? Kaupungin kokeneet saavat kommentoida mielipiteitään :)

Suvin kanssa vielä-tyhjässä Glasgowissa :)
___________________________________________________________________________________

Yhteenvetona sanoisin että Edi oli aivan ihana kaupunki, ja seuran tietenkin ollessa hienoa niin matka onnistui upeasti! ;D hih, adjektiiveja...

Mutta palata tahdon tosiaan joku päivä Skotteihin, tällä kertaa tuonne luontoon eli voisi lähteä vaikka Highlands-tourille ja Nessiä etsimään :) Huvittava juttu pitää kertoa (vaikken tiedä miten Suvi suhtautuu kun tämän paljastan) - Suvi meidän vikana matkapäivänä näkee taas yhden tuhannesta Loch Nessin hirviöstä tehdystä turistiesineestä, ja sanoo ihmeissään - ai nyt mä tajusin että miks tääl kaikkialla on noita, siis toihan on se Loch Nessin hirviö! ...oli parka ihmetellyt koko matkan ajan että miksköhän tääl on kaikkialla tollasta lohikäärmekrääsää.... XD