Porukat, eli äippä ja iskä, sekä Elmo-sisko ja miehensä Tuomas (niille jotka ei tienny, joita ei varmaan ollut paljon), niiiin tyypit tuli lomalle Puolaan :D Oli kivaa....ja opin viikoks niitten kaa kummalliseen unirytmiin jossa herättiin 6:30-7:00 am, ja mentiin nukkuun kaheksan jälkeen. huhuh XD Pe- ja la-iltoina sit sammuin ku saunalyhty ihan itestäni. Siis alkoholilla ei vaikutusta asiaan.

Asia kaksi: kaksi pääsiäisruokailua on myös koettu; kuvia kummastakin tulossa, pieni selostuskin ehkä.

Asia kolme: Roberta muutti, ja nyt kämppiksenä on viikon verran Irina - sen huoneessa on Astrid ja Chris, joka vierailee tän viikon ajan siis täällä...

Muuta asiaa? Noh, meillä oli noin kolme maailman ihaninta kevätpäivää, mut tänään oli sit taas harmaata, eli aurinko ei tullu enää pilven takaa pois... Ja kuulemma satais lunta viikonloppuna, mikä ois ehkä ihan epäreiluinta mitä luontoäiti vois meille nyt heittää!!! yyyyyh! Ei kiva!
Mut tosiaan; suunnitelmissa huomena eli torstaina on syöttää porukoiden kiltisti tänne rahjaamat karkit, keksit ja muut herkut ystäville ja tutuille - Suomi-ilta luvassa; musiikkia ja letkajenkan opetusta syöminkien lisäksi!
Perjantaiaamuna sit seiskan jälkeen lähtee juna Poznaniin. Marianan kaa mennään sinne; siel on yks saksalainen Marianan kaveri, joka soittaa jossain bändissä. Niil on keikka sunnuntaina, joten mennään nukkuun sen pojan lattialle, keikalle, ja nähään samal se kaupunki. Että mikäs siinä :) AINOA huono puoli on että missaan retken leffamuseoon!! EEEIIIH! Noh, tietty aina sinne museoon voi mennä omallaki ajallaan, mut nyt jos menis ryhmän kaa ni sais joko open selostukset tai luultavimmin ihan oppaan. Pyh...Noh, elämässä pitää tehä kompromisseja ja sillai, vai?

Mut laitetaan eka kuvia meitin pääsiäisillallisesta, josta kerroinki viime blogikirjotuksessani.
1431213.jpg
Sain vastuulleni jauhelihan; sitä kehuttiin, ja oliki hyvää nami! Niin ja piti pukeutuu vähän paremmin - kengät lainasin Jasnalta ;)
1431214.jpg
Pöydät käytävälle ja sit vaan ruokailemaan! Oli kivaa :D
1431215.jpg
Tässä jotain puolalaisia pääsiäis"kakkuja"... Toi etummainen ei ollu kauheen hyvää, mut toka oli hyvää perus-sitruunaleivonnaista...

Joo siis istuttiin, syötiin, juotiin, juteltiin :) Oli tarkotus jatkaa juhlimista, mut aterian jälkeen kaikki oli niin älyttömän väsyneitä, ni mentiin peteihin. Tai varmaan en menny heti nukkuun vaan juutuin tuijottamaan DVDtä...Mä oon nyt kattonu Life on Mars-sarjan, sekä sarjoja Green Wing (Vikatikki) ja The Office DVD-boxeilta. Ihan parhaita, suosittelen lämpimästi! hih...

Sit kerrotaanpa porukoiden vierailusta!
Eli MAANANTAINA 24.3. pelkäsin tosiaan niitä huligaaneja, joiden piti kastella kaikki kaduilla liikkujat "vanhan tavan mukaisesti". Noh, otin aamulla taksin juna-assalle, mutten nähny ketään ämpärien kaa liikkeellä. Junamatka meni miten meni (taisin lukea jotain), ja sit soiteltiinki Varsovassa Elisan kaa toisillemme et "missä ootte? - me ollaan tääl metrokäytävässä *missä?* pitäiskö yrittää nousta pinnalle?"..Heheh, mut ei menny pitkään ja sit nähtiinki :D Mentiin siitä sit ostaan liput junaan Krakovaan, ja pääsin näyttämään tyypeille mun puolan kieli"taitoa"... Jesh. Tai onhan se helppo (nyt ku on opetellu ne sanat) sanoo et "yks opiskelijalippu ja neljä normaalia Krakovaan", mut emmä kyl tajunnu yhtään mitään mitä se kassatäti lasin toiselta puolen mulle sit sano...hahaHAAH. raah.
Saatiin lopulta liput, ja päästiin junaan. Oli pieni sekaannus aluks ku ei ymmärretty (tai mä en ollu ymmärtäny; mähän se opas ja vastuuhenkilö olin), että meillä oliki paikkaliput. Ei siis kannata tunkee muitten varaamaan "hyttiin", vai? ;) Mut kohta päästiin omille paikoille ja söpötettiin suomea koko aika; yks puolalainen oli meitin kaa, varmaan vähän ihmeissään...
Krakovaan ku päästiin ni otettiin kaks taksii hotellille, joka oliki aika matkan päässä - - - mut onneks saatiin tieto hyvästä tramlinjasta hotellilta kaupunkiin, ja sillä sit ajeltiin parin päivän aikana :D. Maanantai-iltapäivällä oli viel aikaa käydä käveleen Kazimierzin alueella, eli Krakovan juutalaisalueella. Pizzeriasta löyty mahantäytettä, vaikka pienenä pettymyksenä ne ei tarjonnu siel soosseja! Pyh...
Aikasin nukkumaan, niinkuin tulevinakin iltoina ;D
TIISTAINA syötiin aamiainen hotellilla, ja sit suunnattiin (ja vähän eka eksyttiin) juna/bussiassalle. Sieltä saatiin bussi Oswiecimiin eli Auschwitziin. Kierreltiin museoita, ja nähtiin aika karmeita kuvia... Käytiin myös Birkenaussa. ...Sieltä kun palattiin niin käytiin syömässä Galeria Krakowskan (ostari) Sphinx-raflassa safkat. Nam. Tehtiiks muuta sinä päivänä??? Taidettiin mennä hotellille.
KESKIVIIKKONA herättiin viel vähän aikasemmin että ehtis paremmin retkeillä SEKÄ nähä vielä Krakovan vanhaa kaupunkia. Aamiaisen jälkeen suunnattiin bussipysäkille (joo ei asemalle tällä kertaa) oottamaan kyytiä Wieliczkan suolakaivoksille! Meil oliki onni matkassa eikä tarvinnu oottaa kyytiä turhan kauaa. Tää retki makso vähän enemmän, mut porukat ku oli maksajina... HAHAH ei vaan XD
Mut oli hieno paikka; noin puoltoist tuntii kävelyy kolmessa ylemmässä kaivoskerroksessa - - mentiin käytäviä pitkin, ja aika useesti sit käytävä avautu isommaks, ja nähtiin erilaisia patsaita, maanalaisia lampia sekä kappeleita, jotka kaikki oli kaiverrettu suolasta! Sen retken jälkeen mentiin takas taas Krakovaan, ja käytiin syömässä aika upeessa, hienossa mutta halvassa puolalaisessa raflassa (jossa tarjottiin myös italialaista ruokaa, jihuu!!) Mentiin kattoon Wawel-linnaa, ja käytiin katedraalissa. Sen jälkeen mentiin kiertään vanhaa kaupunkia. Ennen paluuta hotellille mentiin ostaan torstaiaamun junaliput, sekä vielä hotellin naapurissa olleessa Tescossa piti käydä ostaan eväitä!
maanantai
1431230.jpg
Tuomas ja Elisa Wawel takanaan
1431232.jpg
Kazimierzin aluetta.
1431234.jpg
Siellä oli paljon vanhoja ja/tai erikoisia autoja - - poseeraamassa yhden sellaisen vieressä ;)
tiistai
1431235.jpg
Astumassa Auschwitzin porteista sisään.
1431236.jpg
Näyttää aika rauhalliselta...mut sit pitää mennä sisään noihin rakennuksiin eikä ookka enää niin kivaa...
1431237.jpg
Näissä kuvissa ei parane hymyillä kauheasti, vai? :)
1431238.jpg
Birkenaussa satoi vähän lunta. Tässä kävellään ratakiskojen vierellä päärakennusta kohti.
keskiviikko
1431239.jpg
Suolakaivoksen patsaita. ...Ei oltu itse asiassa ostettu kuvauslupaa, ni piti yrittää ottaa ilman salamaa ja vähän salassa muutenki ;) hahah...
1431240.jpg
Tunneleissa. Seinillä "kukkakaalisuolautumia" tms tms heheh!
1431242.jpg
Tähän lampeen hukkui (olikohan) 7 ihmistä; ne oli veneretkellä, ja vene kaatui - vesi on niin suolaista ettei ne hukkunu, mutta tukehtui veneen alla - - karsee tilanne varmaan, ei voi sukeltaa kun vesi ei anna periksi... Toi pyhimys on hukkuneiden puolesta. Tai jotain.
1431243.jpg
Äippä menossa Waweliin - näkymät oli aika hienot joelle.
1431244.jpg
Linnanpihalle.
1431245.jpg
Kevät oli tullut Krakovaan. Kukkien lisäksi kuvissa myös katedraali. Käytiin kellotornissa eli ehkä toi lyhyympi torni ois se...hmm :)
1431246.jpg
Kaikilla jotain sanottavaa...hehheheeh
1431247.jpg
Kellotornin kummitus?!
1431248.jpg
Äippä ja iskä yrittää nähä vanhaa kaupunkia - - - muuri oli vaan aika korkee XD
1431249.jpg
Elmo ja vanhan kaupungin keskustori
1431250.jpg
Torstaiaamuna junassa Tuomas ja Elisa.

TORSTAINA saavuttiin Lodziin. Etittiin hotelli (joka oliki vähän lähempänä keskustaa ku olin kattonu) . . . itse asiassa oli paras hotelli, ja ihan Galerian vieressä! HAH! Kierrettiinki vähän Galeriaa sillä aikaa ku ootettiin et huoneet vapautuis. Sit mentiin ettiin ruokapaikkaa - meinasin viedä tyypit syömään yhteen kivaan italialaiseen ravintolaan, mut siellä oli liikaa tupakansavua. Sitte etin yhtä tosi kivaa paikkaa jossa olin käyny syömässä kerran ennenki - - mutku en muistanu nimeä, ja sijainninki vaan haparrellen, ni otettiin Sphinx varakohteeksi. Mut sit ihan sattumalta löydettiinki se mun paikka (apua en muista sen nimee; auta Elisa tai joku!)... Oli muute tosi hyvää spaghetti bolognesea siellä, nami!!
Kylläisinä lähettiin käveleen takaspäin hotellille, mut koska oltiin Piotrkowska-kadulla, ni vieraat näki samalla niitä patsaita ym mitä siellä on :) Mentiin myös käveleen Ksiezy Mlynin alueelle, eli (mun mielestä) aika hieno paikka- - -siellä siis punatiilitehtaita ja -taloja, sekä yks kartano jonka haluaisin melkein kokonaan kopsata Englannin maaseudulle. Vesivessoin ja suihkuin varusteltuna, luonnollisesti...
Käytiin viel hotellilla hakemassa matkalaukku tai pari, ja sitten tramillä mun kotsaan! ...eli dormille, ehem. Porukat tosiaan oli tuonut mulle kaikkea hyvää, ja iskä varmaan oli ilonen ettei tarttenu kantaa niitä enää yhtään pitemmälle! Valitettavasti (sille) mä tietty annoin niille kotiinvietäväks mun turhia vaatteita ja tavaroita, ni en tiiä kevenikö laukku sittenkään kamalasti ;P ...Meiltä lähettiin kattomaan Manufakturan iltavalaistusta!! Sit illan lopuks pakotin vieraat istumaan pyörä-riksaan (enkä muistanu ottaa kuvaa, kääk!!)...Eli Elisa ja Tuomas istu toisen pyöräkuskin ajamalla "penkillä", ja äiti&iskä toisessa... Mä oon kokeillu sitä vaan kerran, pitää testata uusiks...Mut mulle oli tällä kertaa parempi jatkaa matkaa yksin läheiselle trampysäkille, eli siis helpointa siten päästä takas dormille.
PERJANTAIAAMUNA sit heräsin aika aikasin ja menin tyyppien hotellille syömään aamiaista! Ja oliki tosi hyvä se, jejeee, joskin aika kallis (29zl). Oli tarkotus mennä sen jälkeen Pamiarniaan, mut se oliki sit kiinni pääsiäisloman ajan - tai siis viikon, kaks, koska ne kai teki siellä jotain kasvikunnostusta - - öh äh siis siisti niitä ja muuta? Anyway, sit käveltiin taas Ksiezy Mlynin alueelle, joka oli ihan siin lähellä, ja meinasin viedä noi kattoon mun unelmakotia/-sisustusta...Mut museo valitettavasti olis avautunu vasta puolilta päivin, jolloin meitin juna lähtis Varsovaan. Joten ei kiitos. Mentiin sit takasin hotellille - - paitsi eka piti eksyy teollisuusalueelle! HAH!
Tosiaan sit junalla Varsovaan.
torstai
1431258.jpg
Iskä ja soittaja
1431259.jpg
Elisa ja mies joka tuo onnea
1431260.jpg
Haha tuliaiset!! Lisäksi noin seitsemän pulloa siideriä & lonkkua!

Varsovassa perjantaina mentiin bussilla hotellille - - siinä vaihees mul oli verensokeri varmaan aika alhaalla, ja bussi oli tupaten täynnä, teki koko pitkähkön matkan jotain ihme äkkijarrutuksia.... Noh, ei aina jaksa, vai? Mut matkatessa väsyy; iskä ja Tuomas itse asiassa tuli kipeekski, niih.
Mut hotellilta ku selvittiin takas kaupunkiin, ni alko perinteinen ravintolametsästys. Nähtiin parit raflat ihan modernin keskustan keskustassa (eheh sekavaako?), mut ne oli niin kalliita! Sit bongattiin Sphinx (joo tiedän; mut se on kiva ketjupaikka...), ja sinne sit vaan jonottamaan(!!) ovelle XD Lopulta saatiin pöytä, sit pitaleivät viemään pahimman nälän, ja lopulta ihan ruoatkin. Aijai. Paljon parempi ;D
Sit oltiin aika väsyneitä tietty, ja iltapäivä oli pitkällä, mut päätettiin kävellä vähän vanhaa kaupunkia päin. Kartan sekä muistin avulla suunnistin yhelle kadulle, missä on kaikkea mukavaa nähtävää; sen pitkän kadun toisessa päässä vasta alkaa vanha kaupunki! Nähtiin iltakävelyllä esim Nalle Puh -katu, jota en oo ennen viel bongannukaan, vaikka oon kyl kuullu et sellanen on olemassa :D ...Mut ihan normi katu se näytti olevan! Käännyttiin sit takas moderniin keskustaan, käytiin hakeen kahvit ja kaakaot Coffee Heavenista, ja sit takas bussilla hotellille.
LAUANTAI oli kyläilijöiden vika matkapäivä, ja aamusella mentiinkin sitten matkalaukkujen kanssa juna-asemalle. Sinne jätettiin säilytykseen, ja sitten Stalinin Hampaaseen eli Kulttuurin ja Tieteen Torniin katteleen (vähän sumuista) maisemaa!! Oli hienot näkymät, kieltämättä!! Sit mentiin Saxon Gardenin läpi katteleen Vanhaa kaupunkia - - puistossa tosiaan oli patsaita, juuri-maalattavana-ollut suihkulähde, sekä Tuntemattomaan sotilaan hauta. Ei jääty oottaman vahdinvaihtoa kun oli vielä 15minsaa siihen... Käveltiin vanhassa kaupungissa, vilkaistiin Vistula-joki. Ruokailemaan palattiin taas juna-assan vieressä olevaan ostariin, ja sieltä äiti ja Elmo löys salaattipaikan, ja "me miehet", hahah, ELI siis iskä, Tuomas ja minä JOKA OLEN NAINEN ihan (en oo tehny mitään operaatioita täällä enkä sellaisia suunnittelekaan, kiitos vaan!) NIIIIN me loput syötiin Burger Kingissä.
Sit oliki matkailijoiden aika mennä bussia oottaan. Sanottiin heipat ja mä jätin ne oman onnensa nojaan pysäkille . . . eheh siis kyl ne selvis XD Ja ite menin eka ostaan itelleni lipun Lodziin, ja sit menin kuluttaan aikaa ostarille - ostin Vanity Fair -lehden, ja sitä lueskelinki junassa. Kävelin Lodzissa kotiin koska tramlinjat on sekasin ku on niin paljon tietöitä - - siis oisin voinu ottaa taksin tai kävellä pari kadunväliä muille trameille, mutku oli kiva päivä, selässä kevyehkö rinkka (tai siis matka-WC, vink!vink!), ja kamera taskussa, ni mielelläni kävelin :)
perjantai
1431264.jpg
Ostari tuollaisen kuhmuraisen lasikaton alla - on ihana, ihana paikka ...joskin ehkä vähän liian iso ja tunkuinen... Hard Rock Cafe sijaitsee ison punaisen kitaran luona...Ostarista vasemmalle on juna-assa, eli ihan naapurissa :)
1431265.jpg
Iskä kattelee "Stalinin Hammasta"
1431266.jpg
Sattumalta bongattiin Nalle Puh -kadun kyltti!
1431267.jpg
Varsovassa pressanlinna.
lauantai
1431268.jpg
Kulttuurin ja Tieteen Tornista maisemia: tässä näkyy vähän Varsovan modernin keskustan uutta arkkitehtuuria...Kyllä, se on reikä siinä rakennuksessa ;P
1431269.jpg
Tässä näkyy taas pari megatornia sekä littana juna-asema! Ja katsokaa kuinka korkeella oltiin; autot on niin pieniä! huiiiii!
1431270.jpg
Elmo ja Tuomas ja näköalat takanaan
1431271.jpg
Siskon kaa tornissa :D
1431272.jpg
Näkymiä vanhassa kaupungissa; tänne on päästävä kesällä, istumaan kahviloiden terasseilla.... luuv!
1431273.jpg
Elmo
1431274.jpg
Barbican eli muuri joka erotti Vanhan kaupungin Uudesta kaupungista (jota ei pidä sekottaa moderniin keskustaan!) ;)
1431275.jpg
Lodzissa kuvasin tien, millä mun tram yleensä kulkee ...hih!

Tässä oli siis retkikertomus! Kiitoksia mielenkiinnosta - tai niinkuin tiiän että monet tekee, niin kiitoksia siitä että selasitte kuvat ja ehkä luitte vähän kuvatekstejä. ...Pitkä kertomus on tämä ja taitaa jatkua vielä vähän, HÄHÄHÄÄH!

Käytiin tosiaan toisellakin pääsiäisruokailulla; tällä kertaa oli ihan tarjoiltu ja sillai, ja tietty vähän niinku kaikki nyt mukana, ku vähän niinku kaikki on palannu lomiltaan/matkailuiltaan ;P Oli siis ESN:n eli Erasmus Student Networkin järkkäämä ruokailu.
Kuvia:
1431276.jpg
Marinan kaa pelleiltiin; oli muuten ihanan lämpönen, eli kevättakin otin mukaan mut se kulki vaan kädessä - - jeejeee pliiiis älä sada enää lunta PLIIS!
1431277.jpg
Ranskalaiset etujoukoissa; Gael on tuo joka heiluttelee käsiään; myös blondi Cecile on kamu.
1431278.jpg
Seuraavassa joukossa Jasna (t-paidassa), ja latvialaiset Teiksma ja Santa - myös Marianan kämppis, turkkilainen tyttö jonka nimee en osaa, on tuossa. Tyttöjen takana tulee turkkilaisia ja espanjalaisia.
1431279.jpg
Jose on päässyt vielä kuvaan - takana kolmen tytön ryhmä, joille oon kaikille jutellu, mut tuttavia vain.
1431280.jpg
Astrid näyttää kieltä, Irina valkoisessa kaulaliinassa vieressä. Turkkilainen tyttö on Astridin kämppis. Vikana tulee kaks portugalilaista, joiden nimet tiiän MUTTEN koskaan muista kumpi nimi kuuluu kummalle! HAHA! noh, ne on aina kahestaan ni ei tollasii pikkujuttuja tartteka muistaa ;D
1431281.jpg
Sitruunakuivakakkua; hyvin perinteistä puolalaista pääsiäisruokaa!
1431283.jpg
1431284.jpg
Jotain mihin en ois koskenu ees pitkällä tikulla!...kyl ne muille sit kelpas; pitäkööt munansa!
1431285.jpg
Ruokien lisäksi kuvaan tuli Sonja ja Marcel.
1431286.jpg
Tästä annoksesta söin perunamuusin.
1431287.jpg
Oli hyvii, paitsi tost toisesta piti ottaa yks osa pois ku siin oli rusinoita!! HAHAH! Nyt kuulostan kyl niin super-extra-nirsolta ettäh!
1431288.jpg
Tälleen tyylikkäästi istuttin ;P

Jeh. Sit juotiin Jasnan kaa pari lasillista erinomaista punaviiniä . . . se, kaunis päivä ja muutenki keväinen olo sai meitit miettimään et pitäiskö vetäistä päiväkännit! HIH! ...nuh, sit ku sattu viel yks välikohtaus ni Jasna sai lisää syitä "juoda ja unohtaa", ja käytiinki kotimatkalla hakeen vodkaa ja mehua! Alotettiin juominen vähän isommalla porukalla vast puol kuus tai jotain, ni ei se enää päiväkännejä ollu...Mut oli kivaa, ja tänään oon kuullu sit et mitä kaikkee on tulluka taas sanottua ;O jesh jesh muttei ollu krapulaa tänään! Mut muuten vaan sit katoin The Officen kakkoskauden jaksot plus jouluextran, jeejee! ...Äsken pelattiin UNOa käytävällä, ja nyt meen nukkuun.

Torstaiks on suunnitteilla siis käydä ostaan junalippu sinne Poznaniin, sekä valmistella Suomi-bileitä! Toivottakaa onnea! :D MOI!