Näin. Laitetaan teille päällimmäiseks luettavaks teksti (1/2), ja tuolla "edellisessä" on sitten kauheesti kuvia (2/2), jos haluutte katella :)

Okei, eli paljon paljon on taas tapahtunut :D

Järjestys olis:
- Suomibileet
- Poznan Marianan (ja Jensin) kaa
- Erasmus-päivä
- Torunissa Erasmus-tapaaminen; Marianan ja Jasnan kaa sinne

- lisäksi pöpinää säästä, futiksesta, suunnitelmista...

______________________________________

Oolrait.
3.3. järkkäsin siis "Suomibileet"; eli porukat toi kauheesti kaikkee hyvää Suomesta, ja halusin jakaa ne kamujen kaa - - siis halusin tietty et ne maistais ja sanois et "koskaan en oo näin hyvii karkkei/keksei/suklaata maistanu!!" ;) Tarjolla oli hapankorppua ja ruisleipää juuston ja leikkeleiden kaa (kaks jälkimmäistä ostettu ihan Tescosta), keksejä, erilaisii karkkeja, salmiakkia ja Turkin Pippureita, Fazerin sinistä... aini ja muutama pullo siiderii ja lonkkua! ...Suomimusa soi täysillä huoneessa :P
Olin siivonnu huoneen ja laittanu Irinan kaa syömiset tarjolle (Irinahan nukku mun huoneen tyhjässä sängyssä viikon, koska Astrid halus Irinan huoneen, ku poikaystävä tuli käymään). Mut ilta meniki niin et ihmiset tuli istuun käytävälle mun huoneen ulkopuolelle.. Nuh, käytiin sit hakeen syötävät käytävälle, ja Suomibileistä tuliki enempi Suomi-piknikki ;D Oli kivaa, varsinki ku huomasin et leivät meni kaikki, ja varsinki ku kaikki aina tuijotti tyyppiä jonka vuoro oli maistaa "vihreetä karkkia", eli turkkaria! :D hahah! Joo, muutamat tykkäs, muutamat maisto ja söi, mut Damian ja Juraj sylkäs...hah!;) Mä en kauheesti halunnu juoda tai lähtee mihkään baariin, koska seuraavana päivänä, perjantaina, piti herätä erittäin aikaisin!

4.-7.3. Poznaniin Marianan kaa! Lähettiin siis perjantaina aamujunalla, ja oltiin kaupungissa yhentoista maissa. Meitä vastassa oli Jens, saksalainen jätkä jonka kaa Mariana oli ystävystyny silloin ku Jens opiskeli kuukauden kielikurssilla Lodzissa... Näitä tyyppejä on siis pitkin Puolaa, eli kävi opiskelemassa kieltä kuukauden meillä ja sit lähti omiin opiskelukaupunkeihinsa... Mäki oon tavannu Jensin aikasemmin, mut en kauheesti tienny mitään tyypistä :)
Noh, perjantai vietettiin vanhaa kaupunkia kierrellen. Oli ihan kiva; nähtiin klo 12 kaupungintalon (??) puuikkunoista ulos tulleet metalliset vuohipukit, jotka sitte kalisutti sarviaan 12 kertaa :) Nähtiin myös aika upee kirkko - - mä oon ihan ymmälläni aina ku näen jonku upeen, ihan älyttömän koristellun kirkon... Pitää varmaan mennä Italiaan ;D Nuh, käytiin myös Poznanin ostoskeskuksessa, joka oli kyl ihana katetuin pihakäytävineen...aah :D Sit mentiinki (ruokailun jälkeen) Jensin kämpille. Jätkä asuu parin puolalaisen tytön kanssa omakotitalon kellariin tehdyssä asunnossa. Ihan kiva oli... Jensillä oli muuten pitkä vaalee tukka, ja yks mielenkiintosimmista jutuista oli ku se meni parturiin leikkauttamaan tukkansa lyhyeks, ja Marinan kaa kateltiin ja otettiin tietty kuvia ;P Illalla sit opeteltiin "jongleerausta" ööö kirjotetaankohan se noin? Nuuuh, kuitenki, opin jonku verran viikonlopun aikana, ja Marianan kaa luvattiin ostaa pallot ku jostain vaan löydettäis... mut mistä sellaset ny sais?! :/
Lauantaina mentiin sit Poznanin Erasmuslaisten kaa retkelle luontopuistoon. ...Tarkotus oli alunperin siis viettää lauantai yhellä arkeologisella paikalla, mut täs vaiheessa vuotta sinne pääsy ois ollu hankalaa...Niinpä Jens keksi mulle ja Marianalle jotain muuta tekemistä, mikä sit oli tää metsäretki :) Oli muute tosi kivaa, koska sai tavata uusia tyyppejä! ...Ilma oli vähän vilponen, ja en tajunnu mennä vessaan Poznanin juna-assalla, eikä paikallisjunassa ollu mitään vessoja...Noh, voitte ymmärtää ;) Loppukävely metsäteillä meni Marianan kaa vessasta haaveiluun, hahah!! Mut oli kyl kiva kokemus, silti. Iltapäivällä en muista mitä tehtiin... Käytiin tietty syömässä, mut sit taidettiinki mennä Jensille taas.
Sunnuntaina Jensillä oli konsertti, illalla vasta tietty. Mut niinku edellisenäki päivänä, mentiin Marianan kaa jonneki pois jaloista! :D Nyt suunnattiin taas vanhaan kaupunkiin. Eka käytiin Kansallismuseossa, jossa oli parissa kerroksessa nykytaidetta, ja kolmannessa mielenkiintosta vanhempaa. Juu, mä oon selvästi vanhemman suosija; on aika ihanaa katella varsinki muotokuvista hius- ja vaatetyylejä, ja oliks ne tyypit komeita/kauniita,.... heheh kaikkee :) Mut joo, luultavasti ei nähty kaikkee, tuli vaan sellanen tunne...Siis että ois luullu et museossa ois ollu muutaki ku maalauksia.. Mut ostettiin samat kuvat Muchalta sit museon kaupasta :). ...ehkä ihan kauneimpia kuvia koskaan.
Käytiin museon jälkeen kattomassa myös "saari", jossa kaupungin ja Puolan historia alko (näin väitti Lonely Planet)... Nuh, se oli pikkuinen pettymys; oli viileetä ensinnäki, ja saarella oli vaan katedraali minne ois päässy sisään, ja sit jotain ei-mitään-ihmeellisiä rakennuksia... Oltiin tyhmiä eikä maksettu sit 1,80zl sisäänpääsystä kirkkoon. Aateltiin siis et "ollaan nähty hienompia ilmaseks", mut sit ku myöhemmin istuttiin hetki ulkona ja luettiin LP:n juttuja saaresta, ni tajuttiin et kirkossa ois ollu krypta, missä ensimmäisii kuninkaita tms haudattu - - - nuh, oltais sit menty sinne takas, mut kello oli jo sen verran et ovet oli laitettu lukkoon! ööööööö ...XD heheh osattiin taas, vai? Käytiin syömässä sharlotkat = usein lämmin omenapiiras, usein vaniljajätskin ja kermavaahdon kera; sit taks Jensille. . . sato vettä.
Ku sinne päästiin, ni mentiin vaan suoraan nukkuun. Jens tuli kotiin hetkeks, anto meille vaihtoehdon et tullaan sen kaa nyt heti sinne clubille missä sillä konsertti, ja hengataan muutama tunti siellä/kaupungilla. Toinen vaihtoehto oli et tullaan kaupungille omillamme myöhemmin. Nuh, päätettiin Marianan kaa jatkaa unia :D Mikä oli tosi hyvä, koska väsymys oli kamala, ja tuntu paremmalta sit ku oli saanu vähän lepoa.
Illalliselle mentiin sit sellaseen paikkaan mikä vaan nähtiin ensimmäiseks ku suunnattiin clubin suuntaan. Nuh, se oliki aika hauska paikka; teemana linnut ja kasvit ;) Tilasin aikas hyvää lasagnea, mut valitettavasti olin viel aika täynnä edellisestä ruokailusta, ni en jaksanu loppuun asti. Mut eipä jaksanu Marianakaan annostaan, nih! Mentiin sit kellarissa olevalle clubille kuunteleen Jensin konserttia... Se oli sellasta "kokeellista musaa", eli aina välillä huus mikkeihin jotain höpinää... Sil oli kaveri mukana, joka sit näytti erilaisia videopätkiä, jotka sopi kyl tosi hyvin musan kaa yhteen! ...Tosi mielenkiintosta oli seurata omistuista leffaa, nimeltään jotain ku "The Blood of the Pig"....tai jotain, ei voi muistaa XD
Konsertin jälkeen hengattiin viel paikassa, mut oltiin kyl väsyjä... Viimein ku lähettiin ni melkeen missattiin yöbussi (piti hieman juosta), ja sit mentiinki tuutimaan. Maanantai-aamuna Jens lähti viemään mua ja Marianaa asemalle, mistä sitte otettiin lähes viiden tunnin juna Lodziin... Jälleen, tuli otettua paikallisjuna. AAARGH!! ..Lodzissa jostain syystä tuli hengattuu pari tuntii, ku piti käydä ruokaostoksilla, seisoa jonossa, vaihdella trameja, käydä tilaan Marianalle vietnamilaista, oottaa trameja... huh!

Erasmus-päivä oli sitte 9.4. Meillähän oli yks tällänen jo syksyllä - siis tarkotus oli tuoda jotain Suomi-kamaa (ja sama juttu Turkista, Saksasta, Portugalista ym ym), ja auttaa sit erasmukseks haluavia puolalaisia oppilaita, ku ne tulis kyseleen jotain meitin maista... Nuh, syksyllä meille määrättiin tietyt pöydät, annettiin (paperiset) liput joissa myös luki maan nimi, ja muutenki oli hyvin organisoitu. Tällä kertaa mentiin pöytien taakse, ja ootettiin organisoijaa... Turkkilaiset sillä välin varas melkeen kaks pöytää; noh, niillä oli kyl mukanaan tonneittain matkailuesitteitä nih... Sit ku vihdoin hyväksyttiin se, ettei oo tulossa ketään joka meitä opastais, ni tajuttiin et meille jääneet kaks pöytää (oli viel yks turkkilaisten toisella puolella, mut sen varas espanjalaiset) jäi sitten viidelle maalle!! Eli kahteen pöytään tungettiin materiaalia Suomesta, Saksasta, Portugalista, Kreikasta ja Ranskasta! ...Nuh, ei meil ihan kauheesti olluka näytettävää, ettei siinä sit mitään.. Sitä paitti Erasmus-päivänä tuli puolalaisia ehkä kokonaiset kaks kyseleen jotain, eikä siis ees meiltä!! ...Et oli vähän tylsää. Mut oli meille/muille taas järjestetty jotain kateltavaaki, eli tanssiesityksiä oli pari.

Erasmus-tapaaminen Torunissa 11.-13.4. Tänne mentiin Marianan ja Jasnan kaa. ...Tapaaminen oli siis järkätty kaikille Puolassa opiskeleville Erasmuksille, mut paikkoja oli vaan noin 150. Lähettiin hirvittävän aikasella junalla, ja siel sit piti nukkuu jonki verran :) Toruniin ku saavuttiin, ni oli vähän sateista. Mentiin eka syömään kakunpalat (M ja J on käyny kaupungissa aikasemminki, ni ne ties hyvii paikkoja), ja sit suunnistettiin hostellille. Nuh, siel sit oltiin jonku aikaa, ku yks järjestäjistä tuli sanoon et "Jasna ja Saila? Te ette asu täällä vaan toisessa hostellissa!"... Nuh, mentiin sit kaikki kolme tyttöä + järjestäjätyttö taksilla sinne toiseen paikkaan... Oli aika tyhmää jättää Mariana nukkuun ihan yksistään pariks yöks - mut siis tyttö nukku huoneessa missä oli 9 petiä yhteensä, ni sanottiin et sä varmaan tutustut nopeemmin uusiin tyyppeihin!... Jasnan ja mun huoneessa oli neljä petii, joista kaks oli yhdistetty. Varattiin sit ne yhdistetyt - mut ku myöhemmin tultiin takas kaupungilta, ni joku oliki heittäny mun kamat pois silt toiselta puoliskolta, ja vetäny sen puolikkaan taas toisen yksinäisen sängyn kaa yhteen - - eli ryöstäny meitin varaaman sängyn!! AARGH! Kuka tällästä tekis? Noh, Lodzista tulleet ammattikorkeelaiset; pariskunta... pyh pyh pyhpyhpyh!!! ...Meitä Lodzin yliopistolaisia oli siis vain 3, mut ammattikorkeelaisia 20 - pari tiedän näöltä, ku joskus on tyyppejä meitin bileissä, mut muita en. Eikä kyl kiinnosta tutustuakaan, on ne sen verran lapsellisempii.... 8/
Perjantaiks oli sit suunniteltu "aarteenetsintä", eli mentiin lappupinkan kaa ympäri vanhan kaupungin keskustaa ja ympäröiviä katuja, ja nähtiin Torunin nähtävyydet. Harmi vaan et ilma oli aika huono... Tutustuttiin ranskalaisiin ja ööö johkuun-muuhun-kansalaisuuteen...Mut näitten tyyppien kaa ei retken jälkeen enää hengattu. Nimittäin illalla oli Erasmuksille varattu klubi, ja siellä sit Jasnan kaa nähtiin taas Mariana! Se istu samas pöydässä muutaman portugalilaisen kaa, jotka osottautuki tosi kivoiks tyypeiks. Sattumalta istu myös saksalaisen pariskunnan kaa, ja ku esittäydyttiin, ja sanoin et oon Suomesta, ni ne oli ei AIjaa, ollaan opiskeltu suomea kaks vuotta!! :D:D Juteltiin sit myöhemmin paremmin, ja ne sano pari lausetta suomeks (uskokaa pois, "tänään on kylmä päivä" voi vaan saada tytön hymyilemään, ku se tulee todella söpöhhöh jätkän suusta ;D)... Mut joo, tapasin samana iltana viel toisen suomalaisen tytön, Veeran Tampereelta, ku huonon musan tullessa menin istuun taas pöytään, ja ku halusin olla sosiaalinen ni kysyin parilta tytöltä et "mistäs ootte kotosin" ;)
Lauantaina herättiin aikasin, seiskalta, ja kasin jälkeen (vihdoin; miten aina kestääki kauemmin ku on Erasmuksista kyse?!) lähettiin bussiassalle. Sieltä puolentoista tunnin ajo skanseniin, tai etnografiseen museoon. Tää museo oli vaan kokonaisen kylän kokonen, eli aikas hieno :) ...Harmi vaan et ilma oli taas kylmä ja harmaa, ni ei nauttinu ihan täysillä... Jakaannuttiin muutamaan ryhmään, ja mä ainaki pääsin silittään heposten turpia tallilla, hurjasteleen kylän mutasilla teillä hevoskärryillä, silittämään ihanaa koirulia, kattomaan miten voita kirnutaan + maistamaan tosi hyvää leipää&voita, katteleen talojen sisälle... Ainoo minkä missasin oli Marianan näkemä lehmä...höh! Mut kierroksen lopuks oli sit kaikille grillaus. Mulle ei tietty ollu siel ruokaa, mut söin sit lisää sitä leipää. Oluttaki oli tarjolla, ja vietettiin sit pari tuntii (vähän palellen, aika väsyneinä) nuotion ympärillä jutskaillen ja siemaillen olutta... Siemaillen, koska idea festarivessoissa käynnistä ei houkuttanu... Monet tuli kyl humalaanki, ESIM Lodzin ammattikorkeelaiset.
Sit tuli aika  lähtee busseilla takas Toruniin. Noh, Jasna, portugalilainen poika  ja muutama muu meni sit vessaan, ja mä Marianan ja muiden kaa mentiin busseille. Yks bussilastillinen tyyppejä oli lähteny jo aikasemmin... Mentiin Marianan kaa varaan Jasnalleki paikat. Nuuuh, bussi sit lähti liikkeelle! Huudettiin puolalaisille tyypeille (järjestäjille, vaikka pääjärkkäri Agatha oliki eri bussissa), et meiltä puuttuu viel tyyppejä!! Kuski hidasti ja pysäytti, lähti taas liikkeelle "hei puuttuu vielä!!", peruutti... lähti liikkeelle... Meille vakuutettiin et kyl se toinen bussi jää oottamaan. Mut katsos kummaa, kohta huomattiinki et toinen bussi ajaa meitin takana!! Yritettiin soittaa Jasnalle, mut sil oli akku lopussa. Soitettiin Agathalle, mut sen numero oli varattu. Lopulta saatiin meitin bussi pysähtymään tienreunaan, ja Agatha tuli vihasena toisesta bussista meille jotain sanomaan... "Don't make a mess" oli mitä mä kuulin siitä 8/ Noh, Jasna sit kerto mitä oli käyny; niit oli seittemän jotka oli vaan jätetty puiston porteille kattelemaan bussin lähtöä...Ku toinen bussi vihdoin oli tullu takas, ni Agatha oli sanonu et "lähettiin, koska luultiin et oli vaan yks tyttö jääny jälkeen"... Eli eihän yhestä tyypistä niin väliks... RAAH! Jasnan bussissa oli sit muutama tyttö yrjönny; oli ollu muovibusseja ni ei siin mitään, mut Jasna istu siinä lähellä, ni varmasti kiva matka... Humalaiset oli myös melunnu, ni Agatha oli tullu moneen kertaan huutamaan et "olkaa hiljaa, kuski saa raivarin kohta..." Hui. Mentiin sitte Marianan ja Jasnan kaa kolmestaan syömään Piegarnia-raflaan. Täällä siis tarjottiin pierogeja, ja Puolan parasta sharlotkaa!! uuh luuv! Illaks oli suunnitelmissa kaikkien jakaantua pikkusiin kamuryhmiin ja mennä baareihin - mut meitä ei kiinnostanu, meitä väsytti, ja mentiin ruokailun jälkeen vaan hostelleille takas.
Sunnuntaina sit oli vihdoin aurinkoinen päivä!! Meillä oli kymmeneltä tosi mielenkiintonen luento; valitettavasti Mariana eikä kukaan muukaan toisesta hostellista päässy kuuleen sitä... Nimittäin yöllä kolme espanjalaista jätkää oli eka ryöstäny kaks maalausta jostain pubista, ja sit sotkenu hostellia palosammuttimella. Aamulla Marianalla ja muilla oli ollu kiva herätys, ku Agatha oli tullu huutamaan ja sano, ettei hostelli päästä ketään lähtemään ennen ku syyllinen selvii! Noh, vihdoin pojat oli sit tunnustanu, ja kuulemma sai 1000zl laskun...
Luennon jälkeen jakaannuttiin taas kolmeen ryhmään. Meitin ryhmä meni eka gingerbread-museoon tekemään omat piparit. Seuraavaks mentiin kokeilemaan paperikukkien tekoa ja ....öö...embroidaamista? mikä se on, siis ku tehään langalla vaikka nättejä kukkia kankaalle... heheh ;) Seuraavaks oli vuorossa lounas. Sen jälkeen meitin Erasmus-kokoontuminen päätty, ja tyttöjen kaa lähettiin nauttimaan aurinkoisesta Rynekistä; keskustorista :) Ostettiin iiisot jätskipehmikset (ei ihan kumpaakaan, you know?). Lopuks haettiin rinkat hostelleilta ja lähettiin asemalle. Matka meni katellessa maisemia ja jutellessa. Ostin vähän suklaata ja söin jäätelöboxin kotona sit, koska maanantaina alko viikon kestonen dieetti!! :D

_______________________________

Maanantaina 14.4. oli sit ihana kesäpäivä, samoin viel tiistaina. Nyt keskiviikkona tuol on pilviä, joista osa aika tummia... Eilen kävin salilla, pitäis tänäänki ehkä viel mennä ;)
Torstaina meillä on luvassa retki kattomaan jotain "kokeellista teatteria", uuh... Ja perjantaina piknik/grillaus!! Mä suunnittelen tekeväni muutaman hampurilaisen, eli nyt pitää syödä kevyemmin et saa sen jotenki puolusteltua näin dieetin valossa... heheh! Lauantaina sitten oopperaan; pitää ostaa jonkunlaiset korkkarit, pääsis laittamaan viel mekon ennen ku laittaa sen "talvilaitumille"... X)
______________________________

Futis:
Yhen pelin missasin, mut viime torstaina mentiin sit joukolla kattoon ku meitin erasmuspojat pelas puolalaisii vastaan futista tossa lähikentällä!! :D Oli tosi hauskaa; tytöt huus ja pojat katsomossa vitsaili siitä ;P Me hävittiin 4-2, mut tänä torstaina viel yks peli, ni sit kuule enemmän kannustusta = enemmän maaleja?! Meitin maalit teki viimeks espanjalainen Javi.
Nuh, mä sit aloin haaveilla et me tytötki voitais pelata futista!! ...Kuulin just et tääl lähellä ois toinen kenttä joka ei ehkä ois koko aikaa varattu niinku toi toinen. Voitais kerätä vaan kaikki tytskät joita kiinnostaa, ja lainata pallo, ja mennä pelaan!! :D:D ...Katsojia ei haluta; ja all-girls siks koska meillä on näköjään tyttöjä jotka näin haluu. --- Onks muute Jojelaiset jo alottanu futiskauden?! XD

Viel yks tärkeä asia!! Kipa on tulossa käymään vappuviikoks!! Jee :D:D Mennään pariks yöks Mama's Hostelliin Krakovaan, ja käydään katsastaan keskitysleirit... Okei... Tää on jo vähän sairasta; mun kolmas visiitti siellä.... Mut sit tullaan Lodziin shoppailemaan ja juhlimaan!! Jeejee jälleen! Mut siitä sit enempi ku on kerrottavaa ja kuvia!

Okei. Nyt sit kuvia viime viikoilta... Valmis?!