Ootteko nähny vuoria? Aivan ihania <3 ;) ...Tai siis, vietin kuitenki kolme kuukautta Alaskan Valdezissa, ja joka päivä pikkukaupungin keskustaan mennessä näky sellasia...Mut ku nyt lähestyin kuuden tunnin junamatkan lopussa Zakopanea ja näin ikkunasta vuorijonot, en ollu pysyä housuissani! XD Tietty yritin ottaa kamalasti valokuviakin, mut onneks pieni järjenhiekkanen kolisteli korvan takaa ja sano et tyhmä, voit ottaa kuvia sitte ku oot oikeesti ihan siellä vuorilla!...

Noh, nyt on tullu käytyä Puolassa merenrannalla ja aivan toisessa suunnassa Tatra-vuorilla. Nää vuoret jatkuu paljon suuremmalla alalla Slovakian puolella, mut olin ihan tyytyväinen nyt tähän Puolan osuuteenki :D Vuoret on vanhat, joten ei nähty mitään teräviä huippuja. Lunta kuitenki näky.

Lähettiin Jasnan ja Gaelin kaa siis Zakopaneen perjantaiaamuna, ja saavuttiin kolmen aikoihin. Ensimmäinen ongelma oli hostellin löytäminen ja sinne matkustaminen. Jasnalla oli kaksi isoa matkalaukkua mukana, koska lauantaina sen oli määrä tavata Sloveniasta tullu retkiseurue. Tarkotus oli siis että retkeläiset ottaa tavarat bussiinsa, ja Jasnan ei sitten tartte huolehtii niin paljon ku ite lähtee takas kotsaansa. (Ja niinhän siinä lopulta kävikin, hyvä.)
Noh, asemalla sit meitit piiritti miehet jotka tarjos "taksikyytiä"...Tiedettiin kuitenki et ne on pimeiden taksien ajajia, joten ystävällisesti sanottiin et ei kiitti ja yritettiin ettiä oikeita. Nojuu, ei sellasia löydetty, ni mentiin sit vanhan ukon ajamaan autoon... - - - ja ei huolta, kysyttiin hinta (20zl), ni ei ollu ongelmia! Itse asiassa melkeen voisin suositella sellasta kyytiä jossen tietäis kuinka typerää on ottaa pimeitä takseja, oikeesti! Mut meitin kuski näytti meille kaikki matkan varrella olevan nähtävyydet ja oli oikein ystävällinen XP... Perille ku päästiin Goodbye Lenin Hostelliin, ni vaihdettiin vaatteet, jätettiin kamat sinne ja mentiin minibussilla keskustaan.

Zakopane on vuoristokylä tai pikkukaupunki joka ei oo oikeesti vuorilla - - vaikee selittää, oikeestaan ;) Mut siellä on omanlaisensa arkkitehtuuri ja tunnelma, ja erittäin turistiystävällinen paikka juuh. Pitkä kävely-/pääkatu menee alas (tai ylös; riippuen mihin suuntaan kävelet sitä), ja sen molemmin puolin ravintoloita, kauppoja ja muita :D:D - - Mentiin sit tyttöjen kaa ettiin eka turistikeskusta, mut ne ei ollu enää auki. Käveltiin vähän matkaa ja satuttiin tulemaan mäkihyppypaikalle - - Zakopane on kuitenki Puolan talviurheilukeskus! Juuh, päivä oli lämmin ja ihana, mut meil teki jo mieli jotain purtavaa, joten suunnattiin takas pääkadulle ja mentiin puolalaiseen raflaan... Siis puolalaista ruokaa, näähgh!

Kerran ennenki oon maistanu Pierogi Ruskie -nyyttejä, eli taikinaa jonka sisällä perunaa ja "valkosta juustoa"...örm? Viimeks söin niitä erityisesti pierogihin erikoistuneessa ravintolassa Torunissa, ja ne oli isoja ja kuori oli rapeeta...en kauheesti tykänny niistä sielläkään, mut koska Zakopanen raflassa ei ollu muuta tarjottavaa mulle ni tilasin tällä kertaa niitä kans. Ja ranskiksia. Noh, maistoin sit normi-pierogia, ELI valkosia pieniä nyyttejä, mut oli pahhaa...siis sisus oli samaa mössöä mut se taikina oli niin öljyistä, yyyh!! Jep, onneks oli sit ranskikset, sai jotain syötyä. Ruokailun jälkeen tehtiin ostoksia turistipuodeissa, mut ne meni kiinni jo ni mentiin ettiin bussipysäkkii...Oltiin kuitenki vähän epävarmoja suunnasta, ni otettiin vaan taksi kotiin. Suihku ja nukkumaan :)

Lauantaina herättiin ysin aikoihin, ja kivan hostelliaamiaisen jälkeen lähettiin vuorille. Noh, eka kuitenki käytiin kattoon parit turisti-infopaikat, mut ne oliki sit kiinni la ja su. Mikä on ihan älytön ajatus koska viikonloppusinhan turistit tulee, eikö?! Koska sellasista ei saatu mitään apuja retken suunnitteluun, ni soitin Sonjalle, joka oli Inesin kaa ollu Zakopanessa aikasemmin. Ne sit neuvo meille paikan, mistä pääsis tosiaan sinne ylös...

Mentiin pääkatua alas kunnes oltiinki isolla markkinapaikalla! Siellä myytiin mm lampaanturkkeja, vuoristojuustoa ja vaikkas mitä! Muuten, täällä(kin?) iso juttu on "Palestiina-huivi" (tai tolla nimellä se kulki Googlessa...), joten niitä näky vaikka minkä värisenä - - nih, en tiiä mitä Suomessa sellasista maksetaan mut täällä ne oli 15-25zl, eli halvemmat alle 5e, heheh!
Noh, luvattiin tulla markkinapaikalle ostaan tuliaiset, ja kuljettiin sen läpi sitte Sonjan mainitsemalle "asemalle". Sieltä lähti ylös kapuava "junavaunu" johon meki sit ostettiin liput.

Ku oltiin päästy ylös vuorenrinteelle oltiinki taas samantyylisessä markkinapaikka-turistikadulla; kaikkialla siellä oli ravintoloita ja kauppapöytiä :) Ilma oli ehkä viel parempi ku perjantaina, ja capreissa ja topissaki oli äärettömän kuuma! :D:D Mut oli ihana paikka, jeejee!
Yhes vaihees alko ukkonen murista, eikä menny kauaa ku alko sataa. Mentiin suojaan pieneen kahvilaan, ja siellä sit ooteltiin ja siliteltiin kissaa *miu* Onneks sade ei kestäny kauaa! Heti ku se loppu ni mentiin hiihtohisseille! SIIS, tarinahan oli että ostettiin junalipun lisäks lippu hiihtohisseihin, eli sitä kautta oli tarkotus päästä alas! Ja ukkosella ja sateella ei sellanen kauheesti innostanu, mut ku tuli oikee hetki ni mentiin sit hissiasemalle... Jasnalla oli vaikeuksia kerätä rohkeutta nousta hissiin - tai siis, oikeemmin seisoa sellasen edessä ja istua alas XD Mut olin sen turvana, ja Gael, joka on menny sellasella aikasemminki, meni yksin. - - - aah, mitkä maisemat, mikä kokemus!!! Mun eka kerta hiihtohississä, mut varppina ei vika! Ihanaa <3 ...Tai siis koskaan en menis talvella sellaseen, mut kesällä, mikä ettei!

Alas tultiin vähän kauempana kaupungista, ja koska oltiin haaveiltu hevoskärryajelusta ni otettiin sieltä sit sellanen! Paha vaan, et vihdoin kunnon sadekuuro ja hurja ukkonen saavutti meitit! Noh, onneks saavuttiin just melkein samaan aikaan kaupunkiin ja sateensuojaan!... Seisottiin varmaan puol tuntii oottaen taksia (ei soitettu vaan luotettiin onneen), ja ku ukkonen loppu (mut sade jatku), ni Gael kävi hakeen sellasen vähän kauempaa - - - ja ne kurvas sit mun ja Jasnan eteen, ja päästiin syömään :D

Tälläki kertaa päädyttiin puolalaiseen raflaan, mut tsekkasin menun aikasemmin ja siel oli sit pizzaa mulle! :D Sadekuuroja tuli viel vähän, eli ruokailun jälkeen juostiin sateensuojasta toiseen; esim yhessä katumyymälässä vietettiin hetki aikaa ihastellen turistikrääsää...heheh! Illalla viel jälkiruoalle, ja sit hostellille.

Sunnuntaina herättiin vähän aikasemmin, ja mentiin hostellin vieressä olevaan kansallispuistoon...huono vaan et meil oli ehkä noin puol tuntii aikaa, joten päädyttiin sit käveleen vaan 15min suuntaansa :) Mut pitää ehdottomasti käydä tutustuun Suomenki kansallispuistoihin, kääk! :D:D
Mentiin sit taksilla kaupungille ja sinne markkinapaikalle ostamaan tuliaiset. Sit jotain purkinaa kaupasta ja bussiin... Kolmisen tunnin päästä oltiin Krakovan kuumuudessa -  - oltais niiiiin haluttu jäädä sinne päiväks ja mennä Lodziin yöjunalla, mut paikat oli aivan täynnä! Noh, istuttiin sit Mäkkiruoan kaa aseman ulkopuolella hetki, ja alotettiin paluu kotiin :)

* Pitää viel mainita, että jos meette Krakovasta Zakopaneen, ni ÄLKÄÄ menkö sinne junalla, vaan bussilla!! Juna menee siksakkia ja on tylsä, mut bussista näkee ihanat kumpuilevat maisemat, ja muutenki mukavampi! Nih *

Varmaan arvaatte mitä nyt tapahtuu... Nyt saatte katella KUVIA! XD
1615788.jpg
Siellä edessä ne siintää.... :D Olin ehkä hieman riemuissani tässä vaiheessa!
1615789.jpg
Öö asento on päivän sana. Ehkä tää yrittää leikkiä hyppääjää? XD Takana siis yksi noista tollasista mistä hypätään niillä tikuilla silloin kun on sitä valkoista juttua maassa.
1615796.jpg
Tässä yksi kuva vuorista, kun oltiin siellä vuorella. ...Mullon miljoona kuvaa niistä, hihhi!
1615929.jpg
Matkaseura eli Gael ja Jasna :D
1615799.jpg
Hiihtohissimaisemia! Oli tosiaan ihanaa matkustaa niillä - suosittelen jos teil on mahis! ...Siel oli myös sellaset "sohvat" jotka meni alas (ja ylös), mut meillä oli jo maksetut liput tähän tuolimaiseen metallihykellykseen ni mentiin - - ja kivaa oli ku oli vapaa fiilis :D
1615806.jpg
Alhaalla taas! Takana Tatraa.
1615814.jpg
Uuh...mut mitäs tämä on? ...Ukkosrintama syntymässä 8O
1615843.jpg
Kansallispuiston maisemia :) Hmm pitäis varmaan tehä jotain tolle tukalle... ;P

Jess. Lisää lisäästä myöhemmin. Heipat!