"Viikonloppuna pakotan itseni viemään koneellisen pyykkiä ulos kuivumaan sen sijaan, että työntäisin sen kuivausrumpuun. (...) Jos satatuhatta perhettä käyttäisi kuivausrumpua vain kerran viikossa eikä joka päivä, säästyisi valtavasti..."
Hesarin Kuukausiliite, ...Seuraa jälkiä, Anu Nousiainen

Päähänpistoja (au, se sattui)

Ensinnäkin on ihmeteltävä ääneen (tai kirjoitettava näkyville?), että MITÄ IHMETTÄ, kuka muka käyttää kuivausrumpua joka päivä?! Tämä tulee ehkä täältä maalaishiiren rajallisesta tunne-, muisti- ja älykkyyskertymästä, mutta enpä tiedä ketään joka käyttäisi kuivausrumpua edes kerran viikossa. Ja toisaalta taas varmasti kaikki tutut ja sukulaiset tekevät niin, mutta vaatteiden pesu & kuivaus ei ehkä yleensäkään kuulu peruskeskusteluihin...
Meillä maalla tapana on viedä pestyt pyykit narulle ulos, tai jos sataa, sekä kylminä vuodenaikoina, meillä on tuvassa ihana uuni, jonka suoriin seiniin on hyvä asetella pyykit (ja jonka päällä voi kelliä ihan kissana, jos siis luottaa siihen että kyllä se kantaa painoa!). Ainoat kerrat, kun meidän kuivausrumpua on mun tietääkseni käytetty, on kun on tarvittu märkä/kostea vaate tosi nopeasti kuivaksi. Ja silti se on jostain hihasta vielä kostea rumpukäsittelynkin jälkeen.
Näin, rajallisen kokemuksen valossa, ihmettelinkin suuresti sitä, että Suomessa harrastetaan jokapäiväistä kuivausrumpuilua. Eikö muka kaikki mun entiset ja nykyiset kämppikseni sekä kaverit omissa kämpissään käytä aina vaatteiden kuivatukseen telineitä? Niissä vaatteet roikkuvat muutaman päivän, riippuen huoneen koosta ja ilmastuksesta. Kuka sitten kuivaa pyykkinsä koneellisesti? Arvaus taitaa mennä työssäkäyviin kaupunkilaisperheisiin, ehkä lapsiperheisiin myös. Noh, miten itse haluaa - mulla on parempia kokemuksia telineistä ja uuneista ja raikkaista, tuulen heiluttamista pyykeistä. Eikä kuluta sähköäkään, niin! (Ei nyt jaksa arvioida uunin lämmittämisen tuottamaa "hiilijalanjälkeä"...)

Noh, tämän Nousiaisen artikkelin (linkki ylempänä) innoittamana tein sitten Hesarin sivuilla testin, jossa mitattiin mun hiilijalanjälki. Vähän hankala kylläkin arvioida mitään vuoden ajoreissuja (en tietenkään omista autoa, mutta joskus ajan ja paljon istun porukoiden autoissa), ja muitakin. Tulos oli alle normaalikulutuksen, mutta toisaalta en osannut vastata mitään sähkökysymyksiin (luulen, että meillä käytetään vihreää sähköä?)...

Tein myös ihan konkreettisen hyvän teon, eli lahjoitin vähän päälle 22 euroa Itämeren suojelemiseen! --> Operaatio Maa

TOISAALTA, tein tänään itsekkään (?), epäympäristöystävällisen (?), mutta oi-niin-ihanan ostoksen, eli kävin Gigantista hakemassa uuden söpölipöpöli-kivan kännykän!! :D:D Jee, sitten kun jotenkin saisi vielä simkortin toimimaan, niin voisin jopa tehdä jotain uudella Nokiallani (pitkä tarina, mutta simkorttini kysyy nyt puk-koodia, jota minulla ei tietenkään ole...).

Tämä tyttö jatkaa viikonloppua. HYVÄÄ ISÄNPÄIVÄÄ oma isä ja muut isät!!